-20% na zamówienia min. 20 dni z kodem "MAJOWECZKA" | -15% na wszystkie zamówienia z kodem "MAJBEZLIMITU"
Dieta ketogeniczna jest dietą charakteryzującą się bardzo niską zawartością węglowodanów oraz wysoką zawartością tłuszczów, które stają się głównym źródłem pozyskiwania energii. W diecie wykorzystywane są zarówno tłuszcze zwierzęce, jak i roślinne, takie jak: oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, ryby, jaja, mięso, nasiona, orzechy i świeża warzywa.
Dieta ketogeniczna opiera się na spożywaniu odpowiedniej ilości tłuszczów, węglowodanów oraz białek w odpowiednich proporcjach. Tłuszcze stanowią od osiemdziesięciu do dziewięćdziesięciu procent (80 – 90%), natomiast od dziesięciu do dwudziestu procent (10 – 20%) stanowią węglowodany i białko. Niska ilość węglowodanów w diecie jest zaplanowana celowo – jest niewystarczająca, dlatego nie mogą one stanowić źródła energii. Z tego powodu organizm zaczyna poszukiwać alternatywnego źródła energii, którym stają się tłuszcze. Ogromną zaletą diety ketogenicznej jest dynamiczny spadek masy ciała, zwłaszcza w ciągu pierwszych dwóch, trzech miesięcy. Już po tym czasie można zauważyć również znaczącą poprawę samopoczucia i zaobserwować znaczny wzrost siły i energii w ciągu dnia.
"W związku z tym, że dieta ketogeniczna opiera się na przestrzeganiu zasad ściśle określających zalecaną ilość tłuszczów, węglowodanów czy białek w posiłkach, należy bardzo starannie wybierać produkty, które kładziemy na swój talerz"
Do zalet diety ketogenicznej można zaliczyć spadek tkanki tłuszczowej, co przyczynia się do poprawienia pracy narządów m.in.: serca i nerek, obniżenia poziomu cukru krwi, regulacji ciśnienia tętniczego krwi, obniżenia poziomu cholesterolu i trójglicerydów. Dieta pomaga zapobiegać zawałom serca, miażdżycy i udarom. Ma korzystny wpływ przy zaburzeniach snu, chorobach takich jak Parkinson, Alzheimer, autyzm, stwardnienie zanikowe boczne, ból głowy czy nowotwory mózgu. Dieta jest zalecana pacjentom cierpiącym na padaczkę, w szczególności dzieciom, które zmagają się z padaczką lekooporną. Poleca się ją również przy stwardnieniu guzowatym, a także chorobie takiej jak zespół Retta, zespół Doose i zespół Dravet. Dieta wspomaga leczenie insulinooporności dzięki temu, że reguluje wydzielanie insuliny, ogranicza apetyt na słodkie produkty, a także zapewnia uczucie sytości. Ponadto pomaga pozbyć się wzdęć i redukuje obrzęki.
Tak jak już wspomnieliśmy, bardzo ważne są tłuszcze i powinniśmy bazować na takiej żywności, która obfituje w ich wysoką zawartość. Te produkty powinny być jednocześnie jak najmniej przetworzone. Z tego względu warto wyeliminować asortyment spożywczy taki jak np. margaryna (którą można zastąpić masłem) czy przetworzone oleje. Warto jednak wybierać tłuszcze nasycone, które znajdują się w maśle, smalcu, oliwie z oliwek oraz nierafinowanym oleju kokosowym, a także nienasycone – znajdziemy je np. w orzechach. Są również dopuszczalne tłuszcze wielonienasycone, znajdujące się np. w tłustych rybach.
Dobrym źródłem naturalnego tłuszczu są wcześniej wymienione ryby, a także mięso i jajka. Aby dostarczyć do organizmu odpowiednią ilość białka, należy wybierać te pochodzenia zwierzęcego – wołowinę, wieprzowinę, drób, jagnięcinę i dziczyznę. Podczas zakupów warto uwzględnić jego pochodzenie i kupować go wyłącznie z zaufanych miejsc, by mieć pewność o jego świeżości oraz bardzo dobrej jakości. Węglowodany powinny być czerpane głównie z owoców oraz warzyw (najlepiej zielonych – szpinak, ogórek, brokuły, szparagi, sałata), które charakteryzują się niską zawartością cukru.
Osoby decydujące się na podjęcie diety ketogenicznej powinny mieć również świadomość, jakich produktów powinny unikać. Wśród nich znajdują się przede wszystkim słodycze, czyli m.in. wszelkie tradycyjne czekolady, ciastka i chipsy, a także napoje gazowane i słodzone soki, a także płatki śniadaniowe, ponieważ zawierają cukier. Ponadto z jadłospisu należy wykluczyć sery topione, płatki owsiane, ryż, produkty pszenne oraz niektóre owoce – pomarańcze, jabłka, banany, winogrona oraz ananasy.