-20% na zamówienia min. 20 dni z kodem "MAJOWECZKA" | -15% na wszystkie zamówienia z kodem "MAJBEZLIMITU"
Dieta LACTOSE FREE jest dedykowana osobom ze zdiagnozowaną nietolerancją laktozy, a także tym, które z różnych powodów zdecydują się na rezygnację z jej spożycia. Całodzienny zestaw składa się z pięciu posiłków – śniadania, drugiego śniadania, obiadu, podwieczorku oraz kolacji.
Jeżeli nie wiesz, czy dana dieta pudełkowa jest dla Ciebie, warto zdecydować się na zakup zamówienia testowego, który zawiera całodzienny zestaw cateringu.
Nietolerancja na laktozę u wielu ssaków wzrasta wraz z wiekiem. W okresie niemowlęcym mleko jest głównym źródłem pożywienia dziecka. W momencie, gdy dieta ulega rozszerzeniu, mleko zostaje zastępowane innymi produktami – wtedy ilość laktazy (hormonu wytwarzanego w nabłonku jelita grubego, niezbędnego do trawienia laktozy) zmniejsza się o około 90%, ponieważ przestaje już być potrzebna.
Laktoza występuje w wielu produktach, których na co dzień używamy w swojej diecie. Są to m.in.: masło, margaryna, ser twarogowy, żółty oraz ser feta, lody, śmietana, mleko, jogurty oraz desery mleczne.
Ponadto cukier mleczny występuje w czekoladzie i różnego rodzaju słodyczach, naleśnikach, pieczywie, wyrobach cukierniczych, płatkach i kaszach zbożowych, sosach sałatkowych i majonezach, konserwach mięsnych oraz gotowych daniach takich jak zupy w proszku czy ziemniaczane puree w proszku.
"Nasi kucharze używają wyłącznie świeżych produktów najwyższej jakości. Dania, które u nas otrzymasz, są smaczne, zdrowie i zbilansowane"
Nietolerancja laktozy ma trzy typy – może być wrodzona (alaktazja), pierwotna (hipolaktazja) lub wtórna (nabyta). Pierwsza z nich jest spowodowana czynnikami genetycznymi i osoby, które mają tę nietolerancję, nie mogą spożywać laktozy nawet w małych ilościach, ponieważ organizm nie jest przystosowany do jej trawienia, co może być niebezpieczne dla zdrowia.
Hipolaktazja jest najczęstsza i występuje najczęściej u dorosłych. Charakteryzuje się niedoborem laktazy. Typ wtórny jest związanych z chorobami, które powodują uszkodzenia nabłonka i kosmków jelitowych produkujących laktazę. Mogą się do tego przyczynić alergie pokarmowe lub przyjmowane leki np. antybiotyki. Jest to nietolerancja przejściowa, która mija wraz z regeneracją uszkodzonego organizmu.
Nietolerancję nabytą mogą powodować takie choroby, jak: choroba Leśniowskiego-Crohna, martwicze zapalenie jelita, infekcje żołądkowo-jelitowe, choroba Whipple’a, zespół krótkiego jelita lub zakażenia pasożytnicze przewodu pokarmowego (np. lamblioza czy tasiemczyca). Objawy braku możliwości strawienia i wchłonięcia laktozy to m.in.: nudności i wymioty, nadmierna ilość gazów, biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, przelewanie w jamie brzusznej, a u niemowląt – kolki. Objawy są tym silniejsze, im została przyjęta większa dawka laktozy.
Życie z nietolerancją laktozy jest bardzo uciążliwe i wymaga ciągłej kontroli. Jeżeli nieustanne sprawdzanie produktów i planowanie posiłków Cię przerasta lub jeżeli nie masz pomysłu na różnorodne dania – trafiłeś idealnie! Współpracujemy z najlepszymi, wykwalifikowanymi dietetykami, którzy mogą pochwalić się dużym doświadczeniem w układaniu zdrowotnych i specjalistycznych diet. Dbają o to, by posiłki były urozmaicone, ponieważ wszyscy doskonale wiemy, że nikt nie lubi, gdy na talerzu lądują nieustannie te same dania.
Jadłospis jest układany tak, aby zapewnić odpowiednią ilość wapnia, dlatego obfituje w takie produkty jak bakalie (orzechy, migdały, pestki), sezam, mak, suszone morele, mąka owsiana, płatki owsiane, otręby pszenne, pieczywo pełnoziarniste, kasza jęczmienna i gryczana, zielone warzywa oraz warzywa strączkowe (fasola, groch, soja), Mleko krowie zastępujemy innym rodzajem np. mlekiem sojowym, owsianym, migdałowym, kokosowym lub ryżowym. Do przygotowania posiłków używamy również masła i serów bez laktozy, serów wegańskich oraz śmietanki kokosowej, która jest składnikiem sosów.