Dieta low carb to model żywienia, w którym głównym założeniem jest ograniczenie ilości spożywanych węglowodanów do 30% dziennego zapotrzebowania energetycznego. Główne źródło kalorii stanowią tłuszcze oraz białka. Składa się z 5 zbilansowanych posiłków, zarówno wytrawnych, jak i tych na słodko. Dieta low carb w dużym stopniu bazuje na produktach wysokotłuszczowych i wysokobiałkowych, jednak nie jest tak rygorystyczna jak dieta ketogeniczna. Wybór tej diety wiąże się ze znacznie zmniejszonym spożyciem chleba, kasz, makaronu, ryżu, słodyczy, a także niektórych owoców i warzyw. Dieta nie jest zalecana dla osób z wysokim ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego.
Zespół dietetyków w Pogotowiu Dietetycznym pracuje nad tworzeniem odpowiedniego i zrównoważonego menu, które jest w stanie spełnić potrzeby klientów.
Wszystkie posiłki są niskokaloryczne, aby pomóc Ci w zachowaniu wyznaczonej sobie wagi. Oszczędzasz czas, który możesz wykorzystać na inne aktywności, a także pieniądze, ponieważ nie musisz kupować produktów spożywczych